Top Site Net Features | Register | Login

Çikolata Kisti

Kadın yumurtalığının sağlık açısından çok önemli görevleri bulunur. Bu yumurtalıkların en önemli görevleri yumurta üretimi yapmak ve bazı hormonların salgılanmasında rol oynamaktır. Özellikle andorjen, progesteron ve estrojen salınımını yaparlar. Yumurtalıklarda görülen çikolata kisti yumurtalığı olumsuz etkilediği gibi kadınların hayatını da kâbusa çevirmeye neden oluyor. Çikolata kistlerinin bir diğer adı ise endometriozisdur. Bu endometriozisin, endometrium tabakasının rahim dışında oluşması sonucu meydana gelir. Endometrium dokusu adet döneminin ardından kalınlaşmaya başlar ve bebeği tutan dokudur. Bu doku her adet döneminde vücuttan atılır ve atıldıktan sonra tekrar yenilenmeye başlar. Bu endometrium dokusunun yumurtalıklarda yenilenmesi adete benzeyen kanamalara yol açmasına ve bu kanın koyu eski kahverengi bir kana benzemesi ve bu şekilde akmasına çikolata kisti denir.

Çikolata Kistlerinin Oluşma Nedenleri

Çikolata kisti pek çok kadında görülen bir hastalıktır. Fakat hastalığın nasıl geliştiğine dair net bilgiler yoktur. Hastalığın meydana gelmesinin en temel nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  •          Genetik Faktörler: çikolata kisti rahatsızlığı genetik bir yapıya meyilli bir yapıdadır. Kişilerin aileden birinde görülen bu rahatsızlık aile bireylerinin diğer kişilerinde görülme olasılığını arttıran bir gelişmedir.
  •          Geriye Doğru Kanama:  adet kanasıyla beraber endometrium vücuttan atılır. Eğer bu kanama ters yöne gerçekleşirse burada fallop tüplerinden geçen endometrium dokusu karın bölgesine gelir ve burada çikolata kistlerine neden olur.
  •          Bağışıklık sisteminde zayıflama: insanların bağışıklık sistemleri sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu sitemin zayıflamaya başlaması ve çökmesi gibi sorunlarda vücut doğal olarak tüm hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı açık hale gelecektir. Böyle ortamlarda vücutta çikolata kistleri de meydana gelebilir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir.
  •          Kan Dolaşımı ile Kistlerin Yayılması: kan dolaşımı ile beraber endometrium hücresi vücudun çeşitli yerlerine yayılarak buralarda çikolata kistlerin oluşmasına neden olabilir.

Çikolata Kisti Belirtileri

Çikolata kisti hastalığının en temel belirtisi adet dönemlerinde görülen yüksek derecelerdeki kasık ağrılarıdır. Bu kasık ağrıları çikolata kisti olmayan birçok bayanda da görülür. Fakat çikolata kistine sahip olan bu bayanlarda ağrı şiddeti daha yüksek bir şekilde kendini gösterir. Bu ağrılar adet dönemi başlamadan kendini gösterir ve adetin başlamasıyla beraber 2 ya da 3 üç gün daha devam eder. Ağrıların şiddeti belde de kendini hissettirir. İlişki sırasında bayanlarda ağrı görülmesi de çikolata kistlerinden kaynaklanmaktadır. Görülen ağrılar şiddetli geçmekle beraber ilişki sonrasında da görülmeye devam edebilir. Yoğun kanamaların görülmesi de çikolata kisti habercisidir. Adet dönemlerinde görülen aşırı kanamalar adetin dışındaki günlerde de görülebilir. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin tıbbı yardım ararken böyle bir hastalıklarının olduğunu öğrenmeleri kısırlık nedeni olabilir. Çünkü çikolata kistleri çocuk oluşumunu engelliyor. Bu belirtilerin görülmesiyle beraber kişilerin muhakkak bir jinekoloğa başvurması gerekir.

Çikolata Kisti Teşhisi Nasıl Koyulur

Şikâyetlerin artmasıyla beraber bayanların başvuracakları ilk adres alanında başarılı bir jinekoloğa uğramak olacaktır. Bu sırada çeşitli muayeneler yapılarak tanı koyulmaya çalışılır. Genel olarak uzmanlar çikolata kisti tanısı koymak için ultrason kullanır. Ultrason yardımı ile karın bölgesinden üreme organları incelenmeye çalışılır. Ultrason karın bölgesi dışında vajinaya da yerleştirilebilir. Vajinal muayene çikolata kistlerini görme açısından daha iyi bir yöntemdir. Fakat vajinal muayene herkese yapılamaz. Ultrason dışında tanı koymak için MRG kullanılabilir. Bununla organ ve dokular daha iyi görüldüğü gibi rahim dışına yerleşmiş dokularda daha iyi görülebilir. Laparoskopi yöntemi ile de göbekten açılan delikten küçük bir kamera yardımıyla çikolata kistlerinin yeri tespit edilmeye çalışılır. https://www.drgamzecaglar.com/endometriozis/ adresinden konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlgili Linkler:

  1.        Endometriozis Ankara
  2.        Histerektomi
  3.        Gamze Sinem Çağlar

About This Author


Digital_ZoneDigital_Zone
https://lsprints.com
SEO At https://digityism.com
Joined: March 30th, 2020
Article Directory /

Arts, Business, Computers, Finance, Games, Health, Home, Internet, News, Other, Reference, Shopping, Society, Sports