Top Site Net Features | Register | Login

Hibrit Araçların Tarihçesi

Hibrit araçların hayatımızda yeni gibi görünseler de aslında ortaya çıkışları neredeyse 100 yıllık bir sürece dayanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektrikli motorlara olan ilgi de zaman içerisinde artmaya başlamıştı. Hibrit dediğimiz bu araç modelleri en basit tanımıyla, iki güç kaynağıyla çalışan herhangi bir arabadır aslında ve burdaki iki güç kaynağından kasıt, fosil yakıt ve elektrik ile çalışan iki ayrı motorun tek çatı altında birleşimidir. İlk hibrit otomobil, Ferdinand Porsche tarafından 1899 yılında üretilmiştir aslında. Ancak fosil yakıtlarının öneminin dünyada giderek önem kazanması sonucu ve buna ek olarak Henry Ford’un 1904 yılında ilk otomobil montaj hattını kurması ile beraber benzinli araçlar iyice ön plana çıkmaya başladılar. Montaj hattı kurulması sonucu üretimin hızlanmasına ilave olarak benzinin yaygınlaşarak daha uygun fiyatlı bir ürün haline gelmesi benzinli araçları, otomobil pazarında önü alınamaz bir şekilde ön plana çıkardı. Zaten yakıt ve üretim maliyeti yüksek olan hibrit arabalar, bir de benzinlilere göre daha düşük bir motor gücüne sahip olunca pazarda tutunamaz hale geldi ve böylece neredeyse bi 70-80 yıllığına kenara konulan bir proje haline geldi. Peki ne oldu da bu model araçlar sahneye, hem de daha güçlü bir şekilde geri döndüler?

Hibrit Araçların Geri Dönüşü

Hibrit araçların tarih sahnesinden silinmesinden çok sonra, 1960 yılları içerisinde, hava kirliliğine çözümarayan devletler arasında öne çıkan Amerika Birleşik Devletleri, otomobilleri hava kirliliği konusunda baş aktörlerden birisi olarak düşünmekteydi ve bunun önüne geçmek amacıyla elektrikli araçların daha fazla kullanımına destek olmak amacıyla bir yasa çıkarıp hava kirliliğini azaltmak istediyse de bu yasa ile verilen teşvikler Amerikan halkı arasında pek fazla rağbet görmedi. Hükümetin bu konudaki bütün teşvikleri kamuoyunu harekete geçirme noktasında etkisiz kalıyordu ki 1973 yılında Araplar sahneye çıktılar. Arapların İsrail ile arasında patlak veren savaşta, Amerika Birleşik Devletleri direkt olarak İsrail’e açık destek verince Araplar, A.B.D.’ye karşı bir petrol ambargosuna giriştiler. Fazlasıyla petrol tüketen bir devlet olan süper güçte bu durum paniğe yol açtı ve milyar dolarlar harcanarak hem teknolojik imkanlar elektrikli motorlar için seferber edildi hem de araba markalarına büyük teşvikler verildi. Tüm bunlara rağmen ilk elektrikli motorla çalışan araçları Toyota firması, 90 yıllarının sonunda tanıtmış olsa da bu modeller talep görmeyerek üretimlerine son verilmiştir. Ancak bu hedeften vazgeçmeyen Toyota, 1997 yılında Prius modeli ile hibrit araçlar akımının öncüsü olmuştur ve bu tarihten sonra bu araçlar için gelişim başlamıştır.

Hibrit Araçların Günümüzdeki Yeri

Hibrit araçların hangi serüvenlerden geçerek buralara geldiğine çok kısa değindik ancak tüm bunlara değdi mi, şu an tutulmaya başlanan modeller çıkmaya başladı mı tarzında sorular aklınıza gelebilir normal olarak. Hibrit araçlar, birçok araba markasının bu sektöre girmesi ve bu rekabet ortamının da araba kampanyalarına yansıması dolayısıyla bu tür motora sahip araçlar günden güne hem ülkemizde hem de dünyada yayılmaya ve tanınmaya başlamıştır. Geleceğin elektrikli motorlarda olması sebebiyle artık hibrit araçlar da, başta çevreciler olmak üzere, çoğu araç kullanıcısı tarafından tercih edilmektedir. Bu tür araçların yaygınlaşması, insanlar tarafından benimsenmeye başlanması sonrası buna dair altyapı çalışmaları da eminiz ki daha da hızlanacaktır ve gelişen altyapı sonrası ortaya çıkacak olan kullanım temizliği ve kolaylığı bu tür araçları trafikte, eminiz ki, daha da fazla görmemize sebep olacaktır. Sabırsızlıkla bekliyoruz..



About This Author


sam harriessam harries
Joined: August 20th, 2020
Article Directory /

Arts, Business, Computers, Finance, Games, Health, Home, Internet, News, Other, Reference, Shopping, Society, Sports